DENİZLİ TÜBİTAK YILDIZLARDAN YILDIZSILARA PROJESİ
Nalân Kaynak Anadolu Lisesi bünyesinde Tahsin DEMİRCİLER (Fizik),Havva Han ŞİMŞEK (Fizik) ve Başak TURHAN (Matematik) tarafından hazırlanıp TÜBİTAK’a sunulan ve desteklenen “4005 - Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları” projeleri kapsamında “Yıldızlardan Yıldızsılara” projesi 21 Temmuz 2015 tarihinde Denizli Akköy Sema Abdurrahman Karamanlıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde başlayıp 27 Temmuz 2015 tarihinde sertifika töreniyle sona ermiştir.
Proje kapsamında 21-27 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye genelinden yapılan başvurulara göre seçilen 30 Fizik öğretmeni ile 10 Matematik öğretmenine Astronomi alanında teorik ve uygulamalı eğitim verilmiştir. Bu amaçla Prof. Dr. Dursun KOÇER, Prof. Dr. Zeki ASLAN, Prof. Dr. Ethem DERMAN, Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, Prof. Dr. Serdar EVREN, Doç Dr. Memduh Sami TANER, Aslı NACAR, Uğur İKİZLER, Mert KOÇER, Ümit Fuat ÖZYAR ve Harun BACANLI Genel Astronomi bilgilerinin yanında lise müfredatı içerisinde yer alan Astronomi konularında ayrıntılı eğitim vermişlerdir. Ayrıca uygulama atölyeleri kurularak, aynalı teleskop ve mercekli teleskop yapabilme, teleskop kullanabilme, Gökyüzü fotoğrafçılığı, Güneş Saati, El Planetaryumu v.b. çalışmalarına yer verilmiştir. Otel bahçesine kurulan 50 cm ayna çaplı el yapımı teleskop ve 60 mm Güneş Teleskopu ile gökyüzü gözlemi yanında Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevinden derin uzay cisimleri gözlemleri de yapılmıştır. 24 Temmuz 2015 Cuma gecesi, Antik Dönemde Astronomi çalışmaları uygulaması, karanlık gökyüzü farkındalığı ve teleskopla Ay-Satürn yakınlaşması gözlemi Hierapolis Antik Tiyatroda yapılmıştır. Milat öncesi ve sonrası dönemlerde yaşamış Astronom ve Filozoflar olan Aristotales (Osman DEMİRCAN) , Pisagor (Ethem DERMAN), Thales (Dursun KOÇER), Batlamyus (Serdar EVREN), Anaksimandros (Zeki ASLAN) ve Hypetia (Başak TURHAN) tarafından Antik Dönem kıyafetleri giyilerek Astronomi konusundaki görüşleri teatral olarak canlandırılmıştır.
Projede, Astronominin uygulama alanı (laboratuvarı) tüm evren olduğundan yola çıkılarak, katılımcılarla beraber gerçekleştirilen etkinliklerle doğrudan gökyüzüne bakarak gökcisimlerini inceleyip ayrıntıları fark edebilmeyi öğreterek Astronomi eğitiminde yeni bir yaklaşımın sunulması hedeflenmiştir.
Halk arasında yaygın olarak kabul gören bilimsellikten uzak astroloji, falcılık, ufoculuk v.b. inanışların aksine evrendeki gökcisimlerinin Dünyamıza ve günlük yaşantımıza etkilerini (Ay-Güneş Tutulmaları, med-cezir, meteor yağmurları, dolunay vb. ) bilimsel verileri esas alarak yorumlayabilmek ancak Astronomi konusunda doğru ve yeterli bilginin alınmasıyla mümkün olacağından yola çıkarak sahte bilim- bilim farkındalığı oluşturulması hedeflenmiştir. Lise seviyesindeki gençleri eğitecek öğretmenlerimizin de onları bilimsel bakış açısıyla doğru yönlendirebilecek donanıma sahip olmasını sağlamak projenin önceliği olmuştur.
Başarılı bir eğitim sonunda Yıldızlardan Yıldızsılara projesinin Astronomi alanında öğretmen eğitimine sağlayacağı katkı şüphesiz çok büyük olacaktır. Eğitimleri veren Astronomi ve Uzay Bilimleri alanının duayen hocaları, yıllardır bu bilim dalının ortaöğretim kurumlarında yaygınlaşarak ülkemizin Astronomi ve uzay çalışmalarının temelini oluşturmasına gayret ettiklerini belirttiler. Denizli’de Tahsin DEMİRCİLER hocamızın 2009 yılında Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denizli Valiliği ile yaptıkları çalışma sonunda bir gözlemevi kurduklarını hatırlattı. Sayın Milli Eğitim Müdürümüz Mahmut OĞUZ bey o günden bu yana desteklerini devam ettirerek bugün Astronomi adına çok başarılı bir projenin uygulanmasında daha ülkemize büyük katkı sağlamıştır. Bunlar çok önemli gelişmeler. Okul Müdürü Sayın Yusuf BAKIT bu projenin uygulanmasında öğretmenlerimizin daima elinden tutmuş, desteklemiş ve başarıya ulaşmasında önemli rol edinmiştir. Bu projeyle Denizli Astronomi eğitiminin öncülerinden olmuştur. Elbette bu projeyi destekleyen TÜBİTAK’a ayrıca teşekkür etmek lazım. Ne kadar isabetli bir karar olduğu bugün anlaşılmıştır. 40 öğretmenimiz bulundukları illerde artık Astronominin temsilcileri olacaklar. Onlar da bu alanda güzel çalışmalara imza atacaklardır. Gerek eğitim salonları, gerek konaklama ve gerekse güler yüzlü personeli ile bizlere sundukları hizmet adına Akköy Turizm Otelcilik Lisesinin sorumlusu Sebat KARA hocamız da projenin sağlıklı uygulanmasında görünmeyen kahramanlar olmuşlardır.
Bu proje Türkiye’de çok ses getirecek bir uygulama oldu. Denizli yine ilklere imza attı. Bu proje diğer illere örnek olacak ve bu alanda yeni çalışmaların kaynağını oluşturacaktır. Biraz zayıf kaldığımız Astronomi alanı bu tür projelerle ivme kazanarak ülkemiz bu alanda da hakettiği liderliğe ulaşacaktır. Proje ekibi öğretmenlerimiz seneye mutlaka “Yıldızlardan Yıldızsılara-2 “ adıyla yeni projelerini hazırlamalılar. Sunum konuları, atölye çalışmaları ve teleskoplarla gökyüzü gözlemleriyle çok verimli bir program geçirdik. Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevi Denizli halkına hizmet etmeye devam etmekte. Halkımızın bu fırsatı iyi değerlendirmesi lazım. Tahsin DEMİRCİLER hocamızın yürüttüğü gece gözlemlerine katılarak uzayı tanıma adına gerekli bilimsel bilgileri edinmeleri çok önemli.
Bu projenin başarıyla uygulanmasında katkıları olan başta Denizli Milli Eğitim Müdürlüğümüzü, Nalan Kaynak Anadolu Lisesi yönetimini ve tabii ki Projeyi hazırlayan Tahsin DEMİRCİLER, Havva Han ŞİMŞEK, Başak TURHAN öğretmenlerimizi kutluyoruz.