Nalân Kaynak Anadolu Lisesi bünyesinde Havva Han ŞİMŞEK (Fizik), Tahsin DEMİRCİLER (Fizik) ve Yusuf BAKIT (Okul Müdürü) tarafından hazırlanarak TÜBİTAK’a sunulan “4005 - Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları” projeleri kapsamında “Yıldızlardan Yıldızsılara-2” projeleri kapsamında projesi 18-24 Temmuz 2016 tarihleri arasında Denizli – Pamukkale Tripolis Hotelde gerçekleştirilecektir. 24 Temmuz 2016 tarihinde sertifika töreniyle sona erecek programın açılış töreni saat 10:30 da Tripolis Hotelde gerçekleşti.
Açılış törenine Merkezefendi Kaymakamımız Sayın Şükrü GÖRÜCÜ, , Merkezefendi İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem KILINÇ ve çok sayıda davetli katıldı.
Yıldızlardan Yıldızsılara-2 projesi TÜBİTAK-4005 projeleri kapsamında sunulan çoğunluğunu üniversitelerin oluşturduğu yaklaşık 150 proje arasından desteklenmeye değer bulunan 14 proje arasına girmeyi başarmıştır.
Proje kapsamında 18-24 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türkiye genelinden yapılan başvurulara göre seçilen 35 Fizik öğretmeni ile 15 Fen Bilimleri öğretmenine Astronomi alanında teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Bu amaçla Prof. Dr. Dursun KOÇER (İKÜ), Prof. Dr. Zeki ASLAN, Prof. Dr. Ethem DERMAN, Prof. Dr. Serdar EVREN (Ege Ünv.), Prof. Dr. Zeynel TUNCA, Doç. Dr. Memduh Sami TANER (Akdeniz Ünv.), Doç. Dr. Özgül KELEŞ (Aksaray Ünv.), Dr. Umut YILDIZ (NASA), Dr. Selçuk TOPAL (OXFORD), Uğur İKİZLER, Mert KOÇER ve Ümit Fuat ÖZYAR Genel Astronomi bilgilerinin yanında lise müfredatı içerisinde yer alan Astronomi konularında ayrıntılı eğitim vereceklerdir. Ayrıca uygulama atölyeleri kurularak, aynalı teleskop ve mercekli teleskop yapabilme, teleskop kullanabilme, Gökyüzü fotoğrafçılığı, Güneş Saati, El Planetaryumu, İğne Deliği Kamera yöntemiyle Güneş çapının hesaplanması v.b. çalışmalarına yer verilecektir. Otel bahçesine kurulacak 50 cm ayna çaplı el yapımı teleskop ve 60 mm Güneş Teleskopu ile gökyüzü gözlemi yanında Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevinden derin uzay cisimleri gözlemleri de yapılacaktır. 21 Temmuz 2016 Perşembe gecesi, Antik Dönemde Astronomi çalışmaları uygulaması, Takım Yıldızlarının Mitolojik Hikayeleri (teatral olarak), karanlık gökyüzü farkındalığı uygulaması Hierapolis Antik Tiyatroda yapılacaktır. Milat öncesi ve sonrası dönemlerde yaşamış Astronom ve Filozoflar olan Aristotales (Zeynel TUNCA) , Pisagor (Ethem DERMAN), Thales (Dursun KOÇER), Batlamyus (Serdar EVREN), Anaksimandros (Zeki ASLAN) ve Hypetia (Sibel KOÇER) tarafından Antik Dönem kıyafetleri giyilerek Astronomi konusundaki görüşleri teatral olarak canlandırılacaktır. Benzer şekilde Takım Yıldızlarının Mitolojik Hikâyeleri 8 öğretmenden oluşan ekip tarafından komedi-dram tarzında teatral olarak sunulacaktır.
Proje kapsamında yapımı gerçekleştirilecek olan Cansat maket uydu ve Su Roketi de gökyüzüne fırlatılarak uydu ve roket teknolojisinin temel bilgileri sunulacaktır.
Projede, Astronominin uygulama alanı (laboratuvarı) tüm evren olduğundan yola çıkarak, katılımcılarla beraber gerçekleştirilecek etkinliklerle doğrudan gökyüzüne bakarak gökcisimlerini inceleyip ayrıntıları fark edebilmeyi öğreterek Astronomi eğitiminde yeni bir yaklaşımın sunulması hedeflenmektedir.